Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: tomakin
2007-09-25, 19:59
br?zowy ry?
Autor Wiadomość
wish 
Starszy Bojownik


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 316
Skąd: wwa
Wysłany: 2007-09-25, 19:34   br?zowy ry?

czy ktos mógłby podpowiedzieć z czym albo jak smacznie zrobić ryż brązowy ?
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13697
Wysłany: 2007-09-25, 19:58   

Iii, to do dyskusji o żarciu, bo tutaj to się wyświetli w książce kucharskiej na portalu :D

A odnośnie ryżu, ja go zjadam tak jak biały - czyli po prostu gotuję i zjadam. W smaku nie widzę specjalnie różnicy (znaczy jest lekka na plus). Za to namiętnie używam jako dodatek do np soczewicy i warzyw, wszelkiego rodzaju risotto robię tylko na brązowym. Kiedyś jadłem po prostu z sokiem malinowym.
 
   
vanityy 
weteran
girly girls power!!


Dołączyła: 14 Cze 2007
Posty: 1835
Skąd: Kuala Lumpur
Wysłany: 2007-09-25, 20:12   

Filozofii to tu wielkiej nie ma ;) po prostu wszędzie tam gdzie dawało się biały ryż trzeba dawać brązowy.
Też macie wrażenie że brązowy gotuje się dłużej ?
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13697
Wysłany: 2007-09-25, 21:06   

To nie wrażenie tylko fakt :P Nawet na pudełku masz czas gotowania podany dłuższy.
 
   
Surri 
weteran


Wiek: 34
Dołączyła: 27 Kwi 2007
Posty: 3406
Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-09-25, 21:35   

Ja sie zażeram ryżem brązowym z wszelkimi warzywkami gotowanymi na parze, jakis kotlecik z soczewicy. Mniami. Ja smakowo wole ryż brązowy od białego, chciaż fakt gotuje sie dłużej. Trudno :), dla wygotnickich polecam kaszke kus- kus błyskawiczną. Zalewa sie odrobina wrzatku, kaszka to wchłania, mięknie i można ją wywalac na talerz (bądź wcinać z gara :mrgreen: ). A zresztą, wszystko jest apisane na opakowaniu :)
 
 
   
wish 
Starszy Bojownik


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 316
Skąd: wwa
Wysłany: 2007-09-25, 21:46   

:) dobry jest z duszona na ostro marchewką, spróbuję z cukinią jutro;)
 
   
vanityy 
weteran
girly girls power!!


Dołączyła: 14 Cze 2007
Posty: 1835
Skąd: Kuala Lumpur
Wysłany: 2007-09-26, 20:21   

tomakin napisał/a:
To nie wrażenie tylko fakt :P Nawet na pudełku masz czas gotowania podany dłuższy.

Mała Mii
:P
 
   
Fun 
Starszy Bojownik


Dołączył: 17 Kwi 2007
Posty: 240
Skąd: z polskiego miasta
Wysłany: 2007-09-27, 11:37   

Bardzo mi smakuje czerwony ryż (z przecierem pomidorowym, olejem z orzechów włoskich, sosem sojowym i białym pieprzem).

Czy jedliście tzw. dziki ryż na słodko (z dużymi kawałkami brzoskwi? i słodkim, gęstym jogurtem)? To jest pyszne.
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13697
Wysłany: 2007-09-27, 13:53   

to ten po 15 zł / paczke? :P
 
   
Fun 
Starszy Bojownik


Dołączył: 17 Kwi 2007
Posty: 240
Skąd: z polskiego miasta
Wysłany: 2007-09-27, 14:34   

tomakin napisał/a:
to ten po 15 zł / paczke? :P


Jest drogi, to fakt.Zwykle kosztuje 5-8 zł za 100 g., czyli ok. 50-80 zł za kilogram. No cóż, tak kosztuje.

Ryż "dziki" w rzeczywistości nie jest ryżem, tylko jest to zizania wodna albo owies wodny, ale niech mu będzie tyż ryż :lol:
 
   
Surri 
weteran


Wiek: 34
Dołączyła: 27 Kwi 2007
Posty: 3406
Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-09-28, 18:32   

O ryz czerwony, jeszcze nie jadłam (bo zawsze spojrzę na cenę), ale chyba w ko?cu się skusze bo mnie strasznie korci. Zapodam go sobie chyba z brukselką i brokułem bo mam straszne smaki.
Fun, a ile sie gotuje czerwony ryż?
 
 
   
vanityy 
weteran
girly girls power!!


Dołączyła: 14 Cze 2007
Posty: 1835
Skąd: Kuala Lumpur
Wysłany: 2007-09-29, 08:28   

[;
Ostatnio zmieniony przez vanityy 2008-05-14, 13:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
   
vanityy 
weteran
girly girls power!!


Dołączyła: 14 Cze 2007
Posty: 1835
Skąd: Kuala Lumpur
Wysłany: 2007-09-30, 14:20   

a dziś doszłam do wniosku że kasza jest fuj i smakuje jak ziemia. :-/
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13697
Wysłany: 2007-09-30, 15:38   

bo nie jadłaś tej, co ja robię
 
   
marynata
Starszy Bojownik

Dołączył: 02 Maj 2007
Posty: 412
Wysłany: 2007-09-30, 20:45   

a ja myslalm ze czerwony od sosu pomidorowego
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template TeskoGreen v 0.1 modified by Nasedo.
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11